top of page

UNESCO HELYSZÍNEK LENGYELORSZÁGBAN

Tudtad, hogy az UNESCO Kulturális és Természeti Világörökség listáján 16 lengyelországi helyszín szerepel?

 

Lengyelország az első országok között volt, amely aláírta a világörökségek védelméről szóló UNESCO-egyezményt, és napjainkban már több mint két tucatnyi ilyen védettséggel ellátott helyszíne van. Az ezen listán szereplő épületek és helyszínek az emberiség – legmagasabb rendű egyetemes értékeit közvetítő – közös kincsét alkotják.




1) KRAKKÓ TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONTJA

Az évszázados történelmű, ódon várfalak övezte város, egykor a lengyel királyok székhelye volt, és ma is az egész országra hatással lévő kulturális központ. A városközpontot a Wawellel, Kazimierz és Stradom városrészekkel együtt 1978-ban, a világ első 12 helyszíne között vették fel az UNESCO Kulturális Világörökség Listájára. Minden évszakban kiváló uticél!



 


2) A WIELICZKAI ÉS BOCHNIAI KIRÁLYI SÓBÁNYÁK

Krakkó szomszédságában találjuk a világ egyik legrégebbi sóbányáit, a wieliczkai és bochnai sóbányákat. Előbbi az ismertebb (és ezáltal forgalmasabb is) - a 300 kilométer összhosszúságú tárnákból napjainkban egy 20 teremből álló, 3 km hosszú útvonalat lehet bejárni, mely bemutatja a bányászat történetét, de találunk itt sós-tavakat, valamint fából és sóból faragott kápolnákat is.


Bochniaban az eredeti bánya lifttel, majd a mini elektromos vonattal jutunk le a valaha 13 szintes bányába, melyből napjainkban 6 szint járható be, különböző túrák során – lehet csónakázni, és akár a kalandra éhesebbek a túristák számára „nem kifényesített” és nem kitisztított részekben is körbe nézhetünk. Mindkét bánya nagyszerű kiegészítő program egy krakkói útnak!


Bochnia honlapja


 


3) A NÉMET LOVAGREND VÁRA MALBORKBAN

Európa legnagyobb középkori vára, melynek építését a 13. században a német lovagrend kezdte, azzal a céllal, hogy itt lesz a fő székhelyük. A Közepes- és Magas Vár vörös téglából emelt falai, hatalmas bástyák és kapuk igen látványosak, melyek a középkorban újszerűnek számító technikai megoldásokat rejtenek, mint pl. a rafinált központi fűtésrendszer.



 


4) KIS-LENGYELORSZÁG DÉLI RÉSZÉNEK FATEMPLOMAI

A történetileg értékes és építészetileg érdekes, leggyakrabban gerendaépítésű fatemplomok csoportja kifejezetten jó állapotban maradtak fenn, melyek közül a legrégebbiek a XIV. századból származnak. A 600 bronztáblával jelölt Dél-lengyelországi Faépítészeti Útvonal 1500 km hosszú, mely 237 faépítészeti együttes mellett halad el. Ezek magtárak, vidéki házak, vendéglők és nemesi udvarházak, valamint a szakrális építészet elemei - ezek Lengyelország, Európa és az egész világ szintjén is értékes műemlékeket jelentenek.


 


5) A MUŻAKOWSKI PARK

Több mint 700 hektáros méretével Európa egyik legnagyobb tájparkja. A Nysa Łużycka folyó két partján terül el. A II. Világháború következtében országhatárral kettéválasztott park a múlt század nyolcvanas évei óta a lengyel-német újjáépítési program tárgya. Európában egyedülálló példája két ország kulturális tájkép megóvásáért tett erőfeszítésének.



 


6) VARSÓ TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONTJA

Varsó legrégebbi részét régi városok hangulatát idéző bájos kis utcák, művészektől konflisoktól és kerthelyiségektől színes főtér teszi lenyűgözővé. Ám ez nem volt mindig így, mivel a II. Világháború idején az épületek többsége elpusztult. A háború utáni újjáépítés évekig tartott, a Királyi Várat pedig csak 1971-től építették újjá. Az építészek és a restaurátorok hozzáértésének és az idő múlásának köszönhetően a turisták ma nem veszik észre a különbséget az eredeti történelmi részletek és a rekonstruált részek között.



 


7) ZAMOŚĆ TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONTJA

Zamość világviszonylatban is egyedülálló urbanisztikai és építészeti ritkaság, amely közel áll a „tökéletes város” fogalmához. A „Reneszánsz Gyöngyszemének” is nevezik, mivel rendkívüli szépségű és nagy történelmi értékű műalkotások találhatók itt. A város egy ember akaratából és elképzeléséből jött létre, ő Jan Zamoyski, kancellár és a korona nagy hetmanja, aki az országban betöltött pozíciójához méltó székhelyre vágyott. Zamośćnak be kellett árnyékolnia Krakkót, amelyet a kancellár gyűlölt.



 


8) AUSCHWITZ-BIRKENAU

A német náci koncentrációs és megsemmisítő tábor a megszállt Lengyelország területén milliók mártíromságának helyszíne volt a II. Világháború idején. Ez volt a legnagyobb hitlerista koncentrációstábor a megszállt Európa területén, ahol egész népek – elsősorban a lengyel és a zsidó nép – kiirtására irányuló terveket valósítottak meg. Az áldozatok számát nehéz meghatározni – valószínűleg 28 nemzetből 1 100 000 ember vesztette itt életét, többségükben zsidó származásúak, akiket különböző országokból hoztak ide.



 


9) A KÁRPÁTOK ORTODOX FATEMPLOMAI

2003-ban került az UNESCO listájára hat Lengyelország dél-keleti szegletében megbújó, a tájba tökéletesen illeszkedő több száz éves fatemplomok és pravoszláv templom. Ezek közül a legrégebbi a XIV. században épült fenyő lécekből - Haczówban - míg talán a legértékesebbnek tartott Blizne faluban áll. A Sękowában álló templom az eredeti sudár tetejével emelkedik ki, míg a Binarowában található szentélyben rendkívül értékes polikrómiát találunk. A Dębnóban lévő templom a XV. századból származik – ritka festészeti és iparművészeti alkotásokat rejt. A Lipinica Murawana templomának mennyezetét és falait pedig értékes polikrómiák díszítik, továbbá barokk festményeket és szobrokat is megcsodálhatunk.



 


10) BIAŁOWIEŻA

Lengyelország legrégebbi természetvédelmi területét a Bialowieżai Nemzeti Parkot (Puszcza Białowieża) 1979-ben vették fel az UNESCO Világörökség és a Bioszféra Rezervátumok Listájára is. Ebben szerepet játszott az, hogy itt található az egyetlen olyan erdőség, amely az ősidőben Európát borította. A park rendkívül gazdag flórája és faunája szintén méltóvá teszi a Világörökség név használatára. A park állatvilága szintén figyelemre méltó, a több mint tízezer faj közül nagy példányszámban van jelen az európai bölény, mely szimbóluma is ezen területnek.



 


11) KALWARIA ZEBRZYDOWSKA

Lengyelország egyik legfontosabb zarándokhelye, és egyben Európa egyik legszebb kálváriája a jeruzsálemi Kálvária mintájára épült. Az épületegyütteshez 42 kápolna tartozik a híres „kálvária ösvényekkel”, melyek a tájba olvadnak. Az egész útvonal 6 km hosszú, végig járása kb. 4 órát vesz igénybe. A legérdekesebb kápolnák a szív alakú Mária kápolna, Pilátus háza, valamint Mária sírboltja a Szűzanya szarkofágjával. Innen indulnak a Beszkideken át vezető érdekes hegyi útvonalak is. Nem messze található Wadowice, II. János Pál pápa szülővárosa, aki többször is elzarándokolt Kalwaria Zebrzydowskába.


 


12) TORUŃ KÖZÉPKORI ÉPÜLETEGYÜTTESE

A város hírneve nem csak Kopernikusznak, valamint a híres toruni mézeskalács ízének köszönhető. Itt található Európa egyik legszebb, évszázadokon át változatlan óvárosa, amelyet a legnagyszerűbb gótikus építészeti alkotások között tartanak számon. A középkori óvároshoz tartozik még a német keresztes lovagvár romja, a védőbástyák és kapuk a Visztula partján húzódó városfalakkal és sok más középkori eredetű épület.



 


13) JAWOR ÉS ŚWIDNICA BÉKETEMPLOMA

Figyelemreméltó tökéletes favázas szerkezetük, valamint lenyűgöző belső terük révén a templomok 2001-ben kerültek az UNESCO listájára. Ez a két építmény azon háromból maradt fenn, melyeket a XVII. században Németországban zajló vallási és politikai konfliktusok lezárását követően a sziléziai protestánsok építhettek. Bár az építkezésnek szigorú feltételei voltak - csak nem tartós anyagokat használhattak, a várostól messze kellett építkezni, és nem volt engedélyezett a torony valamint harang - a protestánsok a lehető legjobban próbálták megoldani a helyzetet. Többek között ennek is köszönhető, hogy Albrecht von Saebisch wrocławi építész a világ egyik legnagyobb fatemplomait építette meg.



 


14) A WROCŁAWI CENTENÁRIUMI CSARNOK

Wrocław városi építésze, Max Berg valósította meg a XX. századi világépítészet egyik legfontosabb alkotását, mely a funkcionalitás, valamint az anyag és a forma úttörő és merész harmóniája. Az 1913-ban átadott épület 2006-ban került fel az UNESCO Világörökség listájára. A 42 m magas, 67 m átmérőjű kupolával és 95 m széles belső térrel rendelkező csarnok a világ legnagyobb vasbeton középülete.


 


15) A TARNÓWI HEGYEK ÉRCBÁNYÁI

Tarnowskie Góry büszkélkedhet Lengyelország legnagyobb és történelmileg legfontosabb ólom, ezüst- és cinkbányájával, valamint egy integrált földalatti vízgazdálkodási rendszerrel, amely magában foglal egy úttörő, a maga nemében a világon egyedülálló vízellátó rendszert. Kialakulása a XVI. századra tehető, de ami kiemeltté teszi az ipari forradalom történelmében, az többek között a felszín alatti vízelvezetéshez alkalmazott gőztechnika. A felszín alatti víz fogyasztási és ipari célú felhasználása az első ilyen típusú nagyszabású rendszer volt a világon.



 


16) KRZEMIONKI OPATOWSKIE

Íme a 16. hely, amit 2019-ben vettek fel az UNESCO kulturális és természeti örökségének listájára. Az Ostrowiec Świętokrzyski közelében lévő területen találhatók az őskori csíkos kovakőbányák, melyekből több mint 4000 van. Az itt bányászott kovakőből többek között csiszolt fejszéket készítettek, amelyek Közép-Európa nagy területeire jutottak el. Ez a világ egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt kovakőbányája. Krzemionki legnagyobb turisztikai látványossága egy csaknem 500 m hosszú földalatti útvonal, amely az ilyen típusú, a szélesebb közönség számára nyitva álló létesítmények között egyetlen a világon.




UNESCO helyszínek elhelyezkedése:



Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page