top of page

EGY KÜLÖNLEGES HELY KRAKKÓBAN - KLEZMER HOIS

Egy különleges hely Krakkóban, Kazimierzben, amely egyszerre kávézó, étterem, vendégfogadó, könyvkiadó és könyvesbolt. Mindez pedig egy egykori – XV. századi mikve, zsidó rituális fürdő épületében. A mai, tíz szobás, barátságos vendégfogadóval egybeépült étterem és kávéház a háború előtti Krakkó hagyományait idézi – az asztalokon virágok és gyertyák, a falakon festmények és fényképek – mintha egy otthonos lakásban lennénk.



Ha a fotókat jobban szemügyre vesszük, a hely közelmúltja is megelevenedik előttünk. Járt itt a Schindler listája krakkói forgatása idején Spielberg, és a Zongorista forgatásakor megfordult az étteremben Polański és Ralph Finnes is. A Klezmer-Hois ma is a lengyel művészeti, irodalmi élet kedvelt találkozóhelye, ami nem véletlen, hiszen tulajdonosa, Wojciech Ornat egyúttal az Austeria könyvkiadó igazgatója is, aki, miközben őrzi a hagyományokat, folyamatosan valami újat is kigondol. Így született meg az Írókönyvek sorozat is. Ha már ott járunk, vehetünk (többek között) Krakkóról összeállított magyar nyelvű írókönyvet, amelyben régi fotókat, irodalmi idézeteket, és a saját feljegyzéseinknek üres lapokat is találunk. Egy kávé mellett el is kezdhetjük írni krakkói naplónkat... A járvány kényszerhelyzete miatt kerültek be a könyvek az étterembe – és mivel ez sikeres kísérletnek bizonyult, ott is maradtak, egyedi hangulatot kölcsönözve a helynek. Az étterem-könyvesbolt mellett van két "igazi" is. Megtalálhatjuk az Austeria könyvesboltját a Popper zsinagógában (ul. Szeroka 16), és a nemrég újranyitott Bunkier Sztuki-ban is (plac Szczepański 3/a).



Mivel zsidó étteremben vagyunk, az étlapot végignézve a hangsúly a zsidó konyhán van, de mert Krakkóban is vagyunk, gondoltak arra a vendégre is, aki kihagyhatatlan lengyel ételeket szeretne rendelni (barszcz, pierogi). Összehasonlító elemzéseim szerint itt ehetjük Krakkó legfinomabb almatortáját (szarlotka). Az étterem délelőtt, délután inkább kávéház jelleget ölt, sőt, már reggel nyolctól betérhetünk egy kellemes reggelire. Virágmintás porcelán tányérokon fog érkezni, friss péksüteménnyel. A reggelihez finom lengyel lekvárok is járnak, gurulós meggyekkel, fekete-ribizlivel. Aki vacsorázni szeretne itt, annak este egy másik arcát mutatja majd az étterem. Ilyenkor lengyel, olasz, spanyol, angol, egy-egy magyar szó szűrődik át a klezmer muzsikán, amit este nyolckor kezdenek játszani fiatal krakkói zenészek.



A remek ételekhez kiváló borok illenek, az olasz, spanyol, izraeli borok mellett tokaji borászok palackjaiból is rendelhetünk, sőt, az utóbbi időben már lengyel borok is kaphatóak. Számomra is nagy meglepetés volt a Turnau pincészet kiváló vörösbora! Tavasztól kora őszig az étterem előtti kertben az árnyas fák alatt álló kerek asztalokhoz is letelepedhetünk. Ne lepődjünk meg, ha az étterem és könyvkiadó tulajdonosa esetleg magyarul köszön ránk – itt valóban azt érezhetjük, hogy szívesen látott vendégek vagyunk.

Comments


Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page