top of page

EGY IPARVIDÉK ÚJ ARCA, AVAGY MIT KÍNÁL KATOWICE ÉS KÖRNYÉKE




Szilézia, azon belül is Katowice és környéke leginkább az iparról, valamint a bányászatról, majd a ’90-es évek csődje után a lepusztultságról és rossz közbiztonságról volt ismert… ám a lengyelek kétlábbal álltak a gázpedálra, egy nagyon friss, nagyon jó gondolkodással, és az utóbbi években rohamléptekkel változtattak ezen az összképen… mely átalakulás még korántsem ért véget!

 

A hamvaiból feltámadó város új arca

A bő 280 eres lakosú volt ipari város ma érdekes keveréket alkot... napról napra egyre több felhőkarcoló meredezik az ég felé, miközben megőrizték a sziléziai eredetüket és az örökségüket.



Katowice látnivalókban nem túl gazdag, de azért programokat kínál maga a város is. Sétáló utcája, az Ulica Mariacka nem túl hosszú (380 m), a XIX. század végétől származó épületeinek egy része még felújításra vár, de már sok szép állapotban szegélyezi a kiülős szórakozó helyekkel, éttermekkel, bulizó helyekkel teli utcát, melyet nyári estéken rengeteg fiatal és idős tölt meg élettel.


Bár a lengyel városok szíve, a Rynek, azaz főtér általában színes, látványos, itt egyikből sem kapunk. Ami viszont bőséggel van, az a minden irányból érkező különféle villamosok.


A város új kerületeiben égig érő toronyházak épülnek, melyekbe leginkább az IT szektor kezdett elhelyezkedni – igen erős kontrasztot nyújtva ezáltal a múlt örökségével szemben. És az örökség nem csak a könyvekben, valamint a sétálóutca és környékén maradt fenn.


A lengyelek igen jó érzéssel újítanak fel régi épületeket úgy, hogy új életet költöztetnek beléjük. Így lett ez a Kulturális Negyedben is, ahol megtalálható a Kongresszusi Központ (az ország legnagyobb ilyen jellegű épülete, közel 10 000 ember befogadására alkalmas), a Spodek-kel, a Nemzeti Szimfonikus Zenekar központjával és a Sziléziai Nemzeti Múzeum is, amit a régi szénbányák egyike helyén alakítottak ki! Az impozáns, téglából épült bányaépületek többségét meghagyták, és különböző kiállítások kaptak helyet bennük. A tárnalift hatalmas, 40 méter magas vasszerkezete is megmaradt, kilátópont lesz a tetejéről… de a legizgalmasabb rész ezek alatt található.


Itt található ugyanis egy háromszintes múzeum, melynek egyik állandó tárlata a korábbi bányászok kikapcsolódásként készített festményeit, rajzait és szobrait mutatja be – rendkívül gazdag, változatos és meglepően lenyűgöző munkákkal. a másik állandó kiállításon pedig Szilézia történelmén mehetünk végig, rendkívül igényesen és aprólékosan, minden érzékszervünkre ható kiállítás keretében!


Ha kicsit mozognánk és adrenalinfröccsre vágyunk, akkor irány a Legendia, mely Lengyelország legrégebbi vidámparkja, már 1959 óta szórakoztat! A park specialitása, hogy kifejezetten családok számára lett tervezve, így nagyon sok attrakciója a kisebbeket szólítja meg, de több játék is izgalmas lesz a felnőttek számára – így például többfajta hullámvasút akár 100 km/h tempóval, a 40 méter magas óriáskerék, vagy a vadvízi csónakozás!


Innen két felvonó is indul, melyekkel a Sziléziai Park másik végébe utazhatunk kényelmesen, de a parkbeli sétát semmiképpen ne hagyjuk ki visszafele! A park érdekessége, hogy önkéntesen és közösségi erőből alakult ki az évtizedek során, és hangulatos, meseszép zöld zónává alakult a valaha volt bánya rész tavakkal, füves mezőkkel, rózsakertekkel, tavakkal, táncterekkel, és planetáriummal.

 

A környék változatos látnivalói

Ahogy a címben már utalást tettem rá, Katowice nem önmagában a célpont, hiszen a környékén rengeteg változatos látnivaló és program vár minket.


Ami minden helyszínben közös, az a nagyszerű, néhol merészen zseniális lengyel, akarom mondani sziléziai konyha! Legyen az egy hegyi menedékház, vagy egy régi bánya tárnalift indító háza, nagy eséllyel kóstolhatjuk meg többek között a zureket (rozskovászos savanyú krumpli leves főtt tojással és kolbásszal gazdagon), kwasnicát (savanyúkáposzta leves sültbordával), pierogit (töltött tésztabatyuk), vagy rolada śląska-t kluskival (húsrolád krumpligombóccal és párolt káposztával).


Sör imádóknak külön jó hír, hogy Sziléziában bármerre hajítunk el egy követ, biztosan telibe verünk legalább egy sörgyár ablakát… ráadásul a nagyobbak, mint a Tyskie, vagy a Zywiec kínálatában is magas minőségű, kézműves jellegű söröket találunk! A kisebb sörfőzdék pedig sokszor szállás- és éttermi lehetőségeket is kínálnak. És ami a programlehetőségeket érinti, az előbb említett két főzdében gyárlátogatásra és sörkóstolásra is várják az erre járókat!



Már kiutazás során is beiktathatunk egy programot, hiszen a Beszkidek avagy Besszádok egyik kedvelt téli üdülőhelye, Szczyrk már Katowice fele menet útba esik, és nyáron is több aktív lehetőséget kínál. Az 1257 méter magas csúcsra feljuthatunk gyalog, vagy felvonóval is. Fent több túraútvonal is összefut, amik mellé szuper panorámát és a már említett finom lengyel ételekkel, no meg sörökkel teli turistaházat kapunk. Érdekes érzés, hogy egy középhegységen állunk, de teljesen alpesi hangulata van a helynek. A szomszédos csúcsra is jön felvonó, innen viszont leginkább mountain bike nyergében érdemes lefele elindulni, hiszen itt bike parkot alakítottak ki - ilyen és enduro jellegű parkból több is van a környéken, így aki eme kalandokat keresi, bőséggel válogathat.



Katowicéből kicsit nagyobb, nagyjából 2 órás autó úttal érjük el a Jasna Góra-t, azaz a Fényes Hegyet. A magyar alapítású Pálos rend kolostora az ország egyik legfontosabb zarándokhelye, évi közel 4 millió látogatóval! Több alkalommal celebrálnak magyar nyelvű misét, és évente több ezren zarándokolnak el hazánkból a könnyező Fekete Madonnához. A hely nem csak a hívők számára vonzó, hiszen építészete és múzeuma, valamint a Fekete Madonna mellett számos egyéb festmény művészi értéke is izgalmas lehet bárkinek.



Az építészet iránt fogékonyak számára irány a város dél-keleti része. Nikiszowiec története az 1900-as évek elején kezdődik, amikor a területen levő bányák tulajdonosa rájött, hogy a legjobb bányász, a boldog és tanult bányász. Ehhez az kellett, hogy a bányász ne ingázzon órákat a családjáig és vissza, karnyújtásnyira mindent elérjen, ami az élethez kellett, tudja vallását gyakorolni, és ami még fontos volt, hogy el tudja olvasni a mérnökök figyelmeztetéseit, illetve utasításait, ezáltal biztonságos munkahelyet teremtve. Ezért Nikiszowiecben 7000 embernek szállást jelentő épületkomplexum épült, a mára ikonikus vörös téglákból, vörösre mázolt ablak és ajtókeretekkel. Külön érdemes megfigyelni, hogy nincs két egyforma lépcsőház vagy kapu… A szolgálati lakónegyedben kertek, üzletek és iskolák is helyet kaptak egy templom mellett. Napjainkban újra élet költözik a házakba, egyre több művész, tanár és képzőművész költözik ki, és a turisták is felfedezték maguknak az erős kisugárzással rendelkező helyet.



A szénbányászattal más formában is kapcsolatba kerülhetünk, csak picit kell utaznunk a Guido bányáig. Ez Lengyelország harmadik legmélyebben látogatható bányája, egyben itt található Európa legmélyebben levő működő postaládája és kocsmája is, ráadásul nem csak szuper interaktív túrákon (több bányászati munkagépet is beindítanak nekünk) fedezhetjük fel a tárnák egy részét és a bányászatot, de ez utóbbiba bele is kóstolhatunk! Van ugyanis olyan opció, melyben megfelelő ruházattal és kéziszerszámokkal felvértezve mehetünk le 350 méteres mélységbe, ahol saját kezünkkel bányászhatjuk a fekete aranyat.


A Beszkidek ezen területén húzódott a XVII. század környékén a határ, ennek köszönhetpen az itteni gerinceken több kisebb-nagyobb várat találunk, melyek közül talán a legikonikusabb Ogrodzieniec vára. Az angolnyelvű vezetés több mint ajánlott, mert a túravezető extrán sokat ad hozzá az élményhez - nem csak élvezi a munkáját, nem csak mindent is tud a helyszínről, de olyan előadásmódja van, amivel a legkevésbé érdeklődőből is pillanat alatt rajongót farag.


Vicces végighallgatni, hogy már a xvii században is többnek akartak látszani az emberek, mint amik valójában voltak, amit facebook posztok hiányában pénzből, sok pénzből próbáltak megvenni. Így ennél a várnál a bankár tulajdonos nemesként próbált mutatkozni, amihez szüksége volt egy várra, csak hát stílus, de legfőképpen a nemesi leszármazók hiányából eredően egy építészetileg érdekes konstrukció lett az eredmény. Mindemellett Vaják rajongók számára kötelező helyszín, hiszen állítólag az első évadban több jelenet is itt játszódik… és szelleműzők számára szomorú hír, hogy nincs szellem a várban, csak ha nyáron beöltöznek a helyiek kifejezetten erre a célra.


Számos program egy csomagban

Lehet, hogy ez az iparvidék nem nyújt olyan helyszíneket, amik feltétlen önmagukban is vonzóak lehetnek, mint például a magyarok számára oly kedvelt és egyébként hazánktól nagyjából hasonló távolságra fekvő Zakopane vagy Krakkó, de a környék egy csomagban, egy hatalmas és változatos, színes és gazdag programok sorával már igencsak kiváló hosszú hétvégi úticélként tekinthető!

Comments


Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page