top of page

CRICOTECA – FRESH COFFEE

Bár Krakkó óvárosának szépsége kimeríthetetlen, egyszer mégis eljön a pillanat, amikor az itt koncentrálódó turistatömegek miatt nyugalmasabb városrészekre vágyunk. Bevallom, velem is ez történt, amikor végre felfedeztem a Podgórze negyedet a Visztula túlpartján.


Habár egyre népszerűbb ez a része is Krakkónak, még mindig a béke szigetének érezhetjük. Ha átsétálunk a Kładka Bernatka gyalogoshídon, rögtön elénk tárul a Cricoteka izgalmas építészeti megoldása. Egy régi erőmű és egy modern épület ötvözete, honlapjukon a "poszt-indusztriális épületek újjáélesztésének és kulturális központokká történő átalakításának legjobb, elismert példáira, mint például a londoni Tate Modernre" hivatkoznak, de lehet, hogy nekünk elsőre inkább a Bálna hasonló építészeti koncepciója fog eszünkbe jutni.


fotó: Jan-Brozek


Akik nem szeretnének elmerülni Tadeusz Kantor, a XX. századi lengyel színházi és művészeti életének egyik legjelentősebb alakja archívumában, kiállításában, azoknak is tartogat felfedezésre váró helyet ez a különleges épület – egy kávéházat pazar kilátással.


Emlékszem, menyire lenyűgözött a látvány, amikor először léptem be ide. Van néhány hely Krakkóban, amelyik azzal hirdeti magát: terasza is van kilátással. Azonban legtöbbször ez néhány háztetőt jelent, egyszerűen azért, mert a belvárosban – egy-két kivételtől eltekintve – nincsenek igazán magas épületek, ahonnan gyönyörködni lehetne a panorámában. A Cricoteka folyóparti elhelyezkedése miatt a legfelső emeletről viszont valóban elénk tárulnak a túlpart templomtornyai, a város nevezetességei, romantikus épületei, valamint a Visztula a kiránduló és étteremhajókkal.


fotó: Wojciech Wandzel


Szerencsére az itteni kávézó kínálata felveszi a versenyt a panorámával. Kínálatukban szerepel kis pörkölőben pörkölt, 100% arabika kávé Guatemalából, az egyik legnépszerűbb lengyel desszert, a túrótorta (sernik) számos változata – karamellás, kókuszos, gyümölcsös ízesítésekkel. Nagyon szépek és nagyon finomak. De ehetünk itt egy könnyű ebédet, levest, salátákat, pierogikat, ha épp ebédelni vagy vacsorázni szeretnénk. Borválasztékuk is méltó az elénk táruló krakkói kilátáshoz.



Kivételes panoráma, finom ételek és italok egy igazán különleges helyen.

Commenti


Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page