top of page

A VILÁG EGYIK LEGRÉGEBBI SÓBÁNYÁJA - BOCHNIA

Ha Krakkó környékén jársz, és valami kevésbé megszokott, eső-biztos programot keresel, akkor irány Bochnia, és Lengyelország egyik UNESCO világörökség listás helyszíne, az ország egyik legrégebbi sóbányája és egyúttal Európában a legrégebbi sókitermelő vállalata, amely megszakítás nélkül működik 1248 óta.





Bár többen Wieliczka bányáját ismerik, mely hasonlóan 1 órányi autózásra fekszik Krakkótól, a kisebb ismeretségnek meg van az előnye is: hangulatos, tömegektől mentes túrán vehetünk részt.


Míg Wieliczka a sóból faragott kápolnáival, szobraival, hatalmas tereivel, addig Bochnia a keskeny folyosóival, számos szintjével és multimédiás túráival varázsol el. Már a lejutás is igazi csemege, hiszen első lépésben az eredeti 5 fős bánya lifttel, majd egy mini elektromos vonattal utaznunk a mélybe.





A valaha 13 szintes bányában napjainkban 6 szint járható be – ráadásul ezek egyike csónakkal! Különböző multimédiás turisztikai túrák közül választhatunk, így akár a kalandra éhesek az eredeti állapotában meghagyott, az átlag turistáktól elzárt területeken is körbe nézhetnek, vagy épp megnézhetjük a sóbányászat geológiai folyamatait, történelmét és a bányászat hagyományait is.


A műszaki megoldások iránt érdeklődők számára izgalmas lehet megtekinteni a többszáz éves légkeringető megoldásokat. Sétáink során betekintést kapunk a különböző sótípusokba, illetve a Kárpátok rendíthetelen mozgását, pontosabban annak erejét is megtekinthetjük.





A tárnákat bejáró túrák mellett a légúti betegségben szenvedőknek is lehetőséget biztosítanak, hogy a különleges mikroklímában eltöltött pihenéssel gyógyulhassanak. Így az Európa legnagyobb emberkéz által alkotott földalatti helyiségében, a 255 méter hosszú Ważyn teremben havonta több alkalommal tölthetünk el egy napot - van itt tánctér, sportpálya, hálóterem és étterem is. A hőmérséklet állandóan 14-16 °C, levegője kedvezően ionizált és ásványi anyagokban (pl. magnézium, mangán, kalcium) gazdag, páratartalma magas (70%). Ezzel igen jótékony hatású az asztmában, hörghurutban szenvedőknek.


Túratípustól függően 2-5 órát is eltölthetünk a mélyben itt.


3 views

Comments


Ezeket a legfrisebb cikkeinket se hagyd ki:

bottom of page